Mártírmegemlékezés 2009

2009. június 07.

       

Fotó: Dékány Gábor

 

A Nógrád Megyei Hírlap cikke a rendezvényről:

Megemlékeztek a mártírokról

2009. június 10. 09:43

Balassagyarmat | Június 7-én ismét összegyűltek a város zsidó temetőjében mindazok, akik a 65 évvel ezelőtti szörnyű eseményekre, a hatmillió elpusztított zsidóra, köztük hatszázezer magyar és több, mint 2000 balassagyarmati honfitársunkra emlékeztek.
 
Ők azok, akiket brutálisan kirekesztettek abból a nemzetből, amelyben születtek, majd deportálták és haláltáborokba hurcolták őket. Szomorú aktualitást adott a megemlékezésnek az, hogy néhány napja az izraelita temető síremlékeit kővel dobálták meg, három sírkövet kidöntöttek, kettőt pedig összetörtek a vandálok. A holokauszt-megemlékezésen sok balassagyarmati érezte a részvételt kötelességének, hogy így is kifejezze együttérzését zsidó honfitársaival. Mindenki tudja: még a legsötétebb, leginkább vérzivataros időkben is háborítatlanul hagyták a halottak nyughelyét, s zavaros korunk szégyene az, ami most megesett.

Bauer József hitközségi elnök emlékezett az áldozatokra, s figyelmeztetett az ordas eszmék újbóli feltűnésére, majd Darvas István rabbi és Venczel György kántor idézte meg a mártírok emlékét. A jelenlévők megemlékeztek a közelmúltban elhunyt Szirtes Tiborról, s Kohn Mórné halálának egyéves évfordulója alkalmából felavatták sírkövét.

 

Vissza a rendezvények oldalra

vetkező év →

← Előző év