Spirit of Jerusalem

 2012.06.19.

Spirit of Jerusalem- Jeruzsálem lelke

Shai Ginott izraeli fotóművész fotókiállításának megnyitója az Ipoly-menti Zsidó Múzeum  és Kiállítóhely (volt Chevra Kadisha imaház) Goldstein termében.
Az időszakos kiállítást  Ilan Mor Úr, Izrael Állam magyarországi nagykövete nyitotta meg 2012. 06.19-én kedden délelőtt  11 órakor. 


 

Jeruzsálem, Izrael fővárosa, melyet a próféták magasztaltak, az irodalom és a liturgiák nagy kegyelettel megőriztek, és amelyről megannyi költő énekelt, közel és távol, emberöltőkön keresztül.

A város ókori kövei, melyeken a történelem több ezer éve meghagyta nyomát, és a számos történelmi hely, szentély, templom, mind arról mesél, hogy ez a hely milyen jelentőséggel bír a zsidók, keresztények és a muzulmánok számára.

Jeruzsálem izzó fénye: napsütésben aranyló, holdvilágnál ezüstös. E hatással egyedül az ott élő emberek tarkabarkasága és összetettsége vetekedik: jeruzsálemiták több generációs leszármazottai, és a Föld négy sarkából idevándorolt népek.

Shai Ginott fotóművész Jeruzsálem szívverését örökítette meg képeiben, közelről megfigyelve a város életét és megérintve finom és sokszínű textúráját.  Tisztasággal és csodálattal, könnyed és humoros pillanatokat mutat be.  Új helyeket kutatott és talált, követve saját szívét, Jeruzsálem számos titkát lelte meg.

Shai Ginott 1958-ban született Jeruzsálemben. Képei számos napilap, magazin és könyv oldalát illusztrálták már. Több saját könyve is megjelent, beleértve "A táj visszhangjai" című bestsellert, amely elnyerte az arany díjat a jeruzsálemi nemzetközi könyvvásáron 1993-ban, az "Úgy látszik, úgy tűnik nekem", egy gyermekkönyv, amely 1994-ben jelent meg, és a legutóbbi könyve, "Egy hely a szívben/Jeruzsálem", 1995-ből, amelynek anyagából állt össze ez a kiállítás is.

Shai Ginott számos fotós iskolában tanít Izraelben. Fotóit kiállították hazájában és külföldön, köztük a londoni Barbarian Center-ben és a tokiói Olympus galériában.  "Természet és táj Izraelben" című kiállítása járja a világot az Izraeli Külügyminisztérium támogatásával.

"... fotók, amelyek nemcsak azt mutatják be, ami a szemnek látható, hanem Jeruzsálem igazi arcát..."    (Yoram Taharlev)

A fenti képek forrása: Shai Ginott fotóművész hivatalos honlapja, mely elérhető itt (klikk)

A kiállítás megtekinthető 2012. szeptember 10-ig. Minden érdeklődőt szeretettel várunk! 

 

Ezúton szeretnénk köszönetet mondani a Balassagyarmati Fegyház és Börtön vezetőinek és elítéltjeinek a kiállítás megrendezéséhez nyújtott segítségükért!


A kiállítás megnyitója képekben:

             

     

Fotó: Bacskó László és BGYZSHK


 Sajtóbeszámolók:

 

 

Megyénkbe látogatott az izraeli nagykövet

– Hegedűs Henrik cikke a Nógrád Megyei Hírlapban:

Balassagyarmat-Salgótarján | Egynapos Nógrád megyei látogatást tett kedden Ilan Mor, Izrael magyarországi nagykövete. Balassagyarmati és salgótarjáni tárgyalásain elsősorban a gazdasági kapcsolatok kiépítésén volt a fő hangsúly.

 

A zsidó állam diplomatája először Balassagyarmatot kereste fel, ahol hosszas beszélgetést folytatott a helyi vezetőkkel, többek között Medvácz Lajos polgármesterrel és Balla Mihállyal, a térség országgyűlési képviselőjével.

A tanácskozást követő sajtótájékoztatón Ilan Mor kiemelte, főként arról szeretne tájékozódni, milyen területeken lehetne befektetői kapcsolatokat létesíteni majd a megye kis- és középvállalkozásaival. Hangsúlyozta a mezőgazdaság fejlesztését, amiben Izrael jó példákkal szolgálhat. Ugyanúgy utalt a magas technológia, az informatika fontosságára. A nagykövet elmondta, nincs kezében a varázspálca, de ha az üzleti kapcsolatok kiépülnek, mindkét fél hasznot húzhat belőle.

 

 (Fotó: Gyurkó Péter)

Ilan Mor útja ezután az Ipoly-menti Zsidó Múzeumba vezetett, ahol megnyitotta Shai Ginott fotóművész kiállítását. A „Jeruzsálem szelleme” címet viselő tárlatot méltatva arról beszélt, hogy minden egyes embernek életében legalább egyszer el kellene mennie Jeruzsálembe, Izrael spirituális fővárosába és megtapasztalnia, hogy az egyistenhívő vallások milyen nagy békességben élnek egymás mellett. A képek pedig jól megmutatják a város kettős arcát: a múltat felevenítő hitéleti központot és emlékeit, illetve a modern település színes forgatagát. Köszönetet mondott továbbá a balassagyarmatiaknak, hogy ennyire hűen ápolják a város hatszáz éves zsidó hagyományait. Búcsúzóul a nagykövet felkereste a műemléki temetőt.

  (Fotó: Gyurkó Péter)

A délután folyamán Salgótarjánba is ellátogatott, ahol a József Attila Művelődési és Konferencia-központ üvegcsarnokában az „Izrael: Egykor és most – Az álom valóra válik” című hologram kiállítás megnyitóján vett részt. A tárlat – amely Izrael állam 60 éves történetét mutatja be – július 3-ig tekinthető meg.

 

(Yechiel)

 

Vissza a rendezvények oldalra