Rosenberg József

Rosenberg József (1829-1905)

Rosenberg József (Joszef-Jozpe ben Menáchem Cví Rosenberg) főrabbi z'cl, született Balassagyarmaton 1829-ben, meghalt Püspökladányban, 1905 május 3-án (5665. Niszán 28.), ahol 37 éven át volt főrabbi.
Eisenstadter Méir z'cl balassagyarmati, majd ungvári főrabbi tanítványa volt.

Fő műve három kötetben jelent meg Jád Joszef ve Ravid Záháv ("József emléke és Aranylánc") címmel, az első kötetet 1863-ban Pozsonyban, a másodikat 1870-ben Ungváron, a harmadikat 1906-ban Munkácson adták ki. Tíz éven át ágyban fekvő beteg volt, ez idő alatt írta meg nagy munkáját.
Első része, a Jád Joszef,  tömör összegzése a "Mágén Ávráhám", "Taz", "Élia Rábbá", "Toszafot Sábát", "Hemed Moshe", a Vilnai Gáon (Elijah ben Shlomo Zalman Kramer főrabbi) "Be’ur" c. művének és más munkáknak.
A második része a monumentális műnek a Rávid Záháv (Aranylánc), amely a halakha (zsidó vallási törvények) új és újító értelmezését (hiddushei halakhot) annak részletes analízisét (pilpul) valamint a nagy tekintélyű rabbik (poszkim) magyarázatait tartalmazza.
A könyv címlapjának túloldalán a sanzi (Ma Nowy Sacz, Lengyelország) rebbe, Chájim Halberstam, Menáhem ben Meir rabbi, Jeremiah ben Benjámin rabbi, valamint Deutsch Áron Dávid főrabbi ajánlása található. A szövegben a bal oldali oszlopban a Sulchán Árukh, a jobb oldalon a Jád Joszef, míg a lap alsó részén a Ravid Záháv olvasható.

További művei: Divréi Joszef ("József szavai") szintén három kötetes mű. Kolomián ill. Munkácson jelent meg 1885-96-ban, amely a Talmud Jore Dea traktátusához íródott magyarázatokat és responsumokat tartalmaz, valamint két további kötet a Jád Joszef ve Ravid Záháv c. könyvhöz (Ungvár, 1863-70) a Pészachról és az ünnepekről.

Fiai közül Rosenberg Ignác (Yitzhak)  Hajdúhadházon, Rosenberg Emánuel (Menachem)  Debrecenben volt rabbi.

Források:  

 

A Jád Joszef ve Ravid Záháv c. könyv első kötete teljes egészében olvasható a oldalon.

A  Jád Joszef ve Ravid Záháv c. könyv második kötete teljes egészében olvasható a oldalon.

A Jád Joszef ve Ravid Záháv c. könyv harmadik kötete teljes egészében olvasható a oldalon.

A  Divrei Joszef  c. könyv első kötete teljes egészében olvasható a oldalon.

A Divrei Joszef c. könyv második kötete teljes egészében olvasható a oldalon.

A Divrei Joszef c. könyv harmadik kötete teljes egészében olvasható a oldalon.

(Yechiel)

 Vissza a híres személyiségek oldalra