Mártírmegemlékezés 2012

  2012. június 10.

      

     

                

 Fotó: BGYZSHK, Sümeginé Kurczweil Katalin

 

 

" Ok nélküli gyűlölet uralma"

– Hegedűs Henrik cikke a Nógrád Megyei Hírlapban:

Balassagyarmat | Hatvannyolc esztendővel ezelőtt ezekben a forró júniusi napokban szomorú menet indult a Nyírjesből a Mártírok útján át a balassagyarmati vasútállomásra. Hatezer balassagyarmati zsidó férfit, nőt és gyermeket kényszerítettek be a zsúfolt marhavagonokba, hogy Auschwitz-Birkenauba, a haláltáborba szállítsák őket, ahol nagy részüket már a megérkezés napján meggyilkolták. Erre a tragikus eseményre emlékeztek vasárnap a város izraelita temetőjében.

Elöljáróban Bauer József, a Balassagyarmati Zsidó Hitközség elnöke köszöntötte a megjelenteket, s rövid történelmi bevezetőt követően arra tért ki, hogy sajnálatos módon manapság újra felerősödtek az antiszemita eszmék, elég csak a tiszaeszlári vérvád parlamenti felemlegetésére, a nyílt „zsidózásra", vagy a Schweitzer József nyugalmazott főrabbit ért méltatlan támadásra gondolni. De az elnök ide sorolta a Horthy-kultusz feléledését is, hangoztatva, hogy a harmincas-negyvenes évek zsidóellenes megnyilvánulásaiért az akkori kormányzót is felelősség terheli.
Bauer József kiemelte, nem szabad tűrni az uszítást, fel kell lépni a gyűlöletbeszéd ellen, és örökké emlékezni, illetve emlékeztetni kell arra a mai nemzedéket, mi történt a zsidósággal 1944-ben. Végül beszédében említést tett a Kertész István Alapítvány tevékenységéről, amely hűen ápolja az elődök emlékét, és óvja-védi a műemlék temető értékeit, illetve köszönetet mondott mindazoknak, akik ebben a munkában tevékenyen segítik a hitközséget.
Zucker Immánuel kántor szép énekét követően Fináli Gábor rabbi vette át a szót, és beszédét így kezdte: egy bölcs rabbi egyszer azt mondta, három dolgon áll a világ. Az igazságon, a jogon és a békességen. Hatvannyolc éve Balassagyarmaton, és ugyanúgy, mindenütt máshol ez az elv megszűnt, és megtörtént az árulás, a kitagadás, a testvérgyilkosság. Hatvannyolc év távlatából a gyász, ami akkor érte a zsidóságot, már nem friss, de még mindig felfoghatatlan és felmérhetetlen. A rabbi hozzátette, nem pontos a Holocaust kifejezés erre a tragédiára, ami annyit jelent, „teljesen elégő áldozat". Sőt, még a héber „soa", azaz „katasztrófa" szó sem alkalmas, hanem sokkal inkább egy hosszabb héber kifejezés: „az ok nélküli gyűlölet uralma", vagyis ok nélküli gyűlölete mindannak, ami zsidó. Fináli Gábor szerint a nácizmus időszakában az irigység, a rossz ösztön, az embergyűlölet épp az embert űzte ki a világból, és megmagyarázhatatlan, hogy a nemzetmentés helyett civilek százezreit deportálták koncentrációs táborokba és küldték a halálba. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy ma már más időket élünk, nem ugyanaz a világ, mint akkor, de emlékezzünk, és tudatosítsuk az újabb és újabb felnövekvő generációban, hogy nem szabad engedi többé olyan ordas korok eljövetelét.
A rendezvény végén közös imádság után a résztvevők felkeresték hozzátartozóik síremlékeit a temetőben.

 (Yechiel)

Vissza a rendezvények oldalra

Következő év →

← Előző év