Mártírmegemlékezés 2006

2006. június 18.

 

Részlet a Nógrád Megyei Hírlap cikkéből:

Soha senkivel ne ismétlődhessen meg

Mártír-emlékünnepséget tartottak Salgótarjánban és Balassagyarmaton június 18-án a városok és környékük meggyilkolt zsidó mártírjainak emlékére.

[...]  Balassagyarmaton ugyancsak a zsidó temetőben gyűltek össze mindazok, akik -- Ariel Sharon szavaival élve -- megbocsátani tudnak, de felejteni soha. Kanadából, Izraelből, Budapestről, Vácról, Aszódról, Érsekvadkertről érkeztek a szenvedések túlélői, a leszármazottak, a keresztény barátok, emlékezők, hogy felidézzék a 62 éve elhurcolt mintegy 2800 balassagyarmati és 3000 környékbeli mártír emlékét. A megrendítő eseményen jelen volt Zoltai Gusztáv, a Mazsihisz ügyvezető igazgatója is. Bauer József, a hitközség elnöke az emlékezés kötelességét hangsúlyozta, hozzátéve: Balassagyarmat méltón ápolja nagy múltú zsidó közössége emlékét, a Kertész Alapítványnak és Majdán Béla várostörténész munkájának köszönhetően.
Lombos István országgyűlési képviselő, a város polgármestere megrendítő személyességgel szólt édesapja nyolc testvérének és a nagyszülőknek mártírhaláláról, édesapja soha el nem múló gyászáról. Verő Tamás rabbi elmondta: június 16-ra, nem egészen két hét alatt a magyar hatóságok "megtisztították" az észak-magyarországi régiót, bevagonírozták a gyermekeket, nőket, időseket, fiatalokat. Zucker Imánuel kántor imájával ért véget a temetői szertartás. A hagyományokhoz híven az emlékezõk a zsidó imaházban hallgatták meg Majdán Béla előadását a többfunkciós intézményrõl, mely nem csak múzeum, hanem a gyarmati diákság oktatási bázisa is.


Szabó Endre cikke a Gyarmati Hírekben (2006.06.30)

         

 

 Vissza a rendezvények oldalra

vetkező év →

← Előző év