Markó Iván látogatása Balassagyarmaton

2006. április 8.

Az emlékek délutánja Balassagyarmaton

Róbert Péter cikkét az "Új Élet" újságból vettük át.

Balassagyarmat egykor a magyar vidéki orthodoxia egyik központja volt. A település lakóinak több mint harmada volt zsidó, akik a jiddis Jermat néven emlegették városukat. Majdán Béla helytörténész fáradhatatlan munkásságának köszönhetően itt működik az Ipolymenti Zsidó Gyűjtemény és Kiállítóterem és az ország első műemlékké nyilvánított zsidó temetője. Nagyon megfogyatkozott zsidó hitközsége gyakran fogadja az elszármazott egykori hittestvéreket és azok leszármazóit.

Idén április 8-án Markó Iván tett eleget a szíves meghívásnak, szép délutánt szerezve szülővárosának. Látogatása a temetőben kezdődött, Majdán Béla kalauzolásával, megtudhattuk a 6 hektáros sírkert helyreállításának történetét, megtekinthettük az érdekesebb sírokat, rabbik, a város kiemelkedő polgárainak nyugvóhelyét, az elhurcoltak emlékművét.

10 éve, hogy az innen elszármazott híres Michel Gyarmathy párizsi revüigazgató is itt nyugszik. Néhány éve éretlen fiatalok sírköveket döntöttek fel itt, a helyreállítás közadakozásból történt, az egész város adott, még az újjászervezett Vitézi Rend is. 1993-ban az országban elsőnek nyilvánította műemléknek a gyönyörű régi síremlékekkel rendelkező temetőt Mádl Ferenc akkori kultuszminiszter és Gyurkó János környezetvédelmi miniszter, egy évvel később a ravatalozó utcai frontján emléktáblát helyeztek el.

Most folyik a 3300 sír adatfelvétele, fénykép és fordítás áll majd az állandóan jelentkező hazai és külföldi érdeklődők rendelkezésére. Akkor kezdődött a Hunyadi utcai imaház (a megrongált nagy zsinagógát 1950-ben lebontották) helyreállítása, amely 2000-től az Ipolymenti Zsidó Gyűjteménynek és Kiállítóteremnek is otthont ad, felavatásán Zoltai Gusztáv a Mazsihisz igazgatója és Keller László a Zsidó Világkongresszus Kelet -európai Irodájának vezetője mondott beszédet. Istentiszteletek mellett sok zsidóságot ismertető előadás folyik itt, főleg fiatalok számára. Megtekintése után a művelődési házban folytatódott a program, sokan mentek el ide ezen a szép napsütéses délutánon, hogy találkozzanak Markó Ivánnal és emlékezzenek egykori zsidó polgártársaikra.

Zsúfolásig megtelt a legnagyobb terem, a bejövőket az ajtóban a helyi hitközség kóser pálinkával és macesszel köszöntötte. A vendég Majdán Béla kérdéseire válaszolva beszélt gyermekkoráról, pályájáról, művészi megpróbáltatásairól. Mindig a tízparancsolat betartására törekedett, őrül zsidóságának. Tavaly öt díjat kapott, amelyek közül legtöbbre a közönségdíjat tartja, de legjobban a Jóteremtőnek szeretne megfelelni.

Fotó: Dékány Gábor


Beszélt külföldi tapasztalatairól, izraeli éveiről végig lekötve a közönség figyelmét. Sok hozzászólás idézte fel a művész szüleinek balassagyarmati emlékét, a Hegyi-féle fűszerüzletet és más zsidó boltokat - egy erőszakkal megszüntetett világot. 

Búcsúzóul Markó Iván felajánlotta társulata egy előadását szülővárosában, teljesen ingyen - amelyet a jelenlévők lelkesen fogadtak. Emelte a hangulatot a városi cigányzenekar legjobbjainak játéka, akik gyönyörűen játszották Csajkovszkijt a hálás közönségnek.

Bauer József hitközségi elnök és felesége sokat tett a találkozó sikeréért, amelyen az egész zsidó közösség megjelent, beszámolva örömeiről-gondjairól és szerény reményeiről. Nagyon sokat tesznek a hitélet fenntartására és az idelátogató egykori balassagyarmati hittestvérek tájékoztatására és méltó fogadtatására.

Utána rövid helytörténeti séta következett a régi városközpontban az egykori zsidó üzletek megmutogatásával, a régi megyeháza megtekintése, ahol a híres nógrádiak képei között számos zsidó néz le a falakról, a legrégibb közülük az itt született Rózsahegyi (Rosenthal) Márk. Szemben vele Markó Iván egykori szülőháza helyén ma szép szobor hirdeti a Civitas Fortissima bátorságát, ahol a lakosság ellenállása akadályozta meg a város elcsatolását, az elesettek emléktábláján utolsónak szerepel Weisz Sándor gimnazista.

Jó volt a látogatás, hasznos felidézni az emlékeket!

Róbert Péter

Vissza a rendezvények oldalra