Deutsch Manó

Deutsch Manó (1898-1944)

Deutsch Manó (Menáchem Cví) főrabbi z'cl 1898. október 13-án született Balassagyarmaton  - meghalt Auschwitzban, 1944-ben. 

Deutsch József Izrael z'cl főrabbi fia. Ikertestvére  Deutsch Dávid (Cháim Áron Dávid)  z'cl balassagyarmati főrabbinak.

Középiskolai tanulmányait szülővárosában, teológiai tanulmányait atyjánál, Deutsch
József Izrael gyarmati főrabbi mellett végezte. A családjában ő volt a 101. lelkész.

Deutsch Manó előbb Balassagyarmaton volt fogházi lelkész és hitközségi segédlelkész.
A Nógrádi Hírlap 1934. évi júl. 15-i száma tudósít a vámosmikolai
izr. hitközség kerületi főrabbi hivatalába történt beiktatásáról. Művelt, nagy tudású
tanítója volt a hitközségnek, atyjához hasonlóan ő is foglalkozott egyházi
irodalommal. 1934-44 között jesivát vezetett. Az iskolába, magas színvonaláért, még keresztények is beiratták gyermekeiket.  Egy időben még egy pár középiskolai osztály is működött. 
 1944-ben feleségével és gyermekeivel együtt Auschwitz poklába
kerültek. [nevük: Ágnes, Ábris, Izsó, József (Joszi), Klára, Jozefina, Róza, Yetta, Fülöp (Mojzsi) és Éva.]

Ruhig György, Izraelben élő Holocaust túlélő visszaemlékezésében olvashatjuk a következőket:

"Az idős "Jungreisz bácsi" volt a csodarabbink, nem csak a hitközségé, hanem az egész falué, aki csodatetteivel, növényből készített gyógyszereivel és főleg imáival segített megoldani a zsidóság és a gojság ügyes bajos problémáit és betegségeit. Elöregedvén, már nehezére esett a szombati "drósékat"  tartani, helyette a balassagyarmati "dajan", Deutsch Manó, lett választva és beiktatva. Fiatal, két gyermekes  családapa, nagyeszű és nagyon szimpatikus és barátságos ember, aki falunk lakóinak szeretetét és tiszteletét gyorsan elnyerte. Napsütéses vasárnapokon a "galoch"-al (keresztény pap) sétált, együtt tárgyalák a biblia kivonatait.  Szombatonként házában délutáni "sale-südeszt" (salos szeudot) celebrált ahol mi gyerekek is megjelenhettünk és a kézmosás és kenyérre való áldás után boldogan csillapíthattuk éhségünket a "rabbi néni" barcheszával. Szombat este a "havdala" után Melave Malka estéket tartott, némi könnyebb "harapnivalóval", és részben vallási részben mindennapi problémák megtárgyalásával sokat hozzájárult a zsidó tradicionális és társadalmi életéhez. " 

Forrás:

(Yechiel)

 Vissza a híres személyiségek oldalra